..........................2 L courtyard.....................................................................................................................


 

Fact sheet

JOINED PROJECT :
BaO & aYa

 

PROJECT :
Peasants house // Post-earthquake reconstruction

 

SITE :
Min Le cun // Sichuan // China

STATUS :
Concept design // New typology proposals

 

SIZE :60-120m²

 

TEAM :
Benjamin Beller, Xu Yixing, Tang Jie, Tang Yong

 
COLLABORATORS :
Beida (Beijing university), Fuping (NGO)
 

..........................................................................................................................

Sichuan 2008 earthquake almost entirely destroyed Minle cun village near Deyang city. Alongside 15 other offices, we were invited by Beida University to design new houses typologies for the reconstruction. Our project started from the observation that peasants houses are defined by two major intricate functions : living and working. The house is as much a place for everyday accommodation as a working base where tools and workshops are located, agricultural production is stored and transformed, and animals are bred.

This twofolds condition became the basis of our structural strategy advocating the simultaneous use of industrial process and Do It Yourself construction. Eventually, the 2 programs/ 2 building modes strategy was summed up in a very straightforward typology based on two inverted L shapes facing each other.

..........................................................................................................................

:: 2L + 2yards + 2systems ::
"Two dragons playing with a pearl" 二龙戏珠 is the nickname we gave our design to refer to the dual strategy we adopted. The 2L buildings can adapt to site constraints or family size independently while defining two courtyards. The front courtyard in relation with the living quarters is the classic reception and "public" space whereas the backyard is connected to a workshop/barn while offering a backside access to the agricultural fields.

The first L building containing a south oriented living room and east oriented rooms is made of the widespread earthquake resistant brick and concrete structure. The second L shape containing the kitchen, bathroom, workshop and storage spaces on the other hand is build with a light structure filled with local materials and scraps from the earthquake in a DIY fashion. The house, although being a model, was thus customizable by the inhabitants themselves and flexible enough to accept changes or growth.